Thursday, February 25, 2010

Molli, Pocó és a mondatember

10 comments:

  1. Ki a hunyó? Vagy csak elbújt Pocó a mondatember elől?

    ReplyDelete
  2. A hunyó a bújócska nevű játéknak az a résztvevője, aki a fal, vagy más félreeső hely felé fordulva egyesével elszámol egy bizonyos pozitív egész számig, melynek értékében a játékosok a játék megkezdése előtt közösen megegyeztek. Mikor a hunyó elért e bizonyos számig a számolásban, általában hangjelzéssel tudatja (leszámítva a néma hunyót), hogy elindul felkeresni a játék további résztvevőit, akik a számolás közben igyekeztek olyan rejtekhelyet választani maguknak, mely a hunyót a leginkább korlátozza ezirányú tevékenységének hatékony gyakorlásában. a hunyó számolási tevékenységét elméletileg becsukott szemmel gyakorolja, innen ered elnevezése.
    A fenti illusztráción látható személyek közül egy sem felel meg a hunyó személyével kapcsolatos általános elvárásoknak, hiszen Molli és a mondatember nem háttal áll a falnak. Pocó pedig nyitott szemmel figyel, így ő csak egy csaló hunyó lehetne, így pedig csak negatív szereplője lehetne egy történetnek, márpedig megfigyelhető, hogy kutya a filmekben mindig csak pozitív szereplőként fordul elő. (Lásd:A négy páncélos és a kutya, Rex felügyelő c. filmek, valamint Eric Knight: Lassie hazatér, Szamos Rudolf: Kántor nyomoz, Jack London: A vadon szava, Fekete István: Bogáncs c. könyvét; továbbá ez utóbbi három könyv nyomán készített televíziós filmeket.)
    Összegezve: A fenti ábrán senki sem hunyó.

    ReplyDelete
  3. Figyelembe kell vennünk azt a nem elhanyagolható tényt is,hogy mielőtt a hunyó becsukná a szemét,előtte mindig nyitva kell,hogy legyen.Arról nem is beszélve,ha a többi résztvevő(Molli és a Mondatember) elbújik,akkor Kitti bajban van,mert nem tudja lerajzolni őket.Eképpen a hunyó egy teljesen becsületes hunyó kell legyen,így megfelel a kutyák pozitív hősként való ábrázolásában.Hiányoltam a felsorolásból a ’Bengó kutya esete a sárga Wartburggal and M(z)olival,avagy jobb egy élő eb ma,mint holnap egy alvó!…’,című kalandregényt.Ez bizonyára a hozzászóló végtelen szerénysége miatt maradhatott ki.Sajnálnám,ha ezt a történet nem maradna fenn a boldog utókornak,ezért számításba vettem,hogy felveszem a kapcsolatot Siklós egyetlen,egyedüli és egy db.sikerkönyves pünkösdirózsa koszorús poétájával aki bizonyára ihletet kap tőle és nem hagyja veszni az enyészetnek.J.SZ

    ReplyDelete
  4. Fel vagyok háborodva!!!
    Mi az, hogy kutya kilőve? Tudod Te, mi jár az állatvédelmi törvény szerint egy kutya kilövéséért?
    A macin meg még inkább meg vagyok döbbenve: Akkor mik azok a foltok az oldalán? Foltos medve?
    Ráadásul ha medve, akkor javítanom kell a légiszállításra vonatkozó megjegyzésemet, mert ez esetben semmiképpen nem utazhatott volna az utastérben.
    Remélem, a meséből nem derül ki, hogy medve, mert ha igen, akkor sajnos lőttek a díjnak. A modern történetírásban ugyanis az a tendencia figyelhető meg, hogy míg a 70-es, 80-as években a medvék mint pozitív szereplők szerepeltek (lásd: Fülesmackó meséi c.bábfilm, A csavargó bocs c. diafilm, Molnár József: Brumi a nagyvárosban c. könyve, valamint a Dörmögő Dömötör c. újság több évfolyama); addig a 80-as évek második felére ez a tendencia egyértelműen megfordult. Az elmúlt 25-30 év alkotásaiban a medve határozottan negatív szereplőként jelenik meg. Erre a legfőbb bizonyíték, hogy a tévémacit levették a képernyőről! De elég pl. A tűz háborúja c. filmet említenem, melyben egy medve súlyos sérüléseket okoz a film főszereplőjének. Nem beszélve A medvevadász c. japán filmről, ahol a főhős idős japán bácsi ádáz ellenségeként kerül bemutatásra a halmozottan negatív tulajdonságokkal bíró, agresszív medve. Tekintettel arra, hogy mindkét film több nagydíjat is elnyert különböző filmszemléken, ékes bizonyítékát adja, mennyire elítéli mind a nagyérdemű közönség, mind a filmes szakma a medvéket.
    Mindenesetre a medvében a foltok miatt még mindig kételkedem: Szerintem ilyen foltok egy medvén valamiféle komoly bőrbetegségre utalhatnak, remélem, hogy a blog balneológus szakértője ki is fogja fejteni ezirányú szakvéleményét.
    Máskülönben meg kételkedem kicsit ebben a medve
    dologban, tekintettel Pocó fülére. Egy medvének nem ilyen a füle. Ez is arra utal, hogy sokkal inkább kutya kell, hogy legyen, mert egyes kutyafajtáknál (pl. dobbermann) előfordul, hogy úgymond "mintára vágják" a kutya fülét, de medvénél nem szokás ilyen. Persze miért is tennék: még azt hinnék róla, hogy kutya.
    Volna még néhány érvem e témában, de azt hiszem, ennyi bizonyíték is éppen elegendő: Az nem lehet, hogy medve!

    ReplyDelete
  5. Nos balneológiai szakvéleményt csak abban az esetben van módom kiállítani,ha egy beutalót hoz Pocó gazdája!Miután előjegyeztük,időpontot adtunk és megjelennek nálam,felveszem az anamnézist,majd alaposan megvizsgálom fizikálisan és a státusz is elkészül.Eztán ha szükséges más részletes vizsgálatokra is bejegyeztetjük,pl RTG,MR,CT,sőt a vizelet és a vérvétel sem maradhat ki….Mindez saját laborunkban,melynek megalapítója,létrehozója,örökös szponzora M(z)oli,s ezért hálánk örökké üldözni fogja!Figyelmeztetés:kérem jelezzék előre ha valami gyógyszerre allergiás,vagy ha szívbetegsége van és antikoaguláns kezelésben részesül stb.Ez esetben bizonyos kontraindikációk szükségeltetnek.Konziliumot is hívok össze,melyen megállapítjuk az identitását(maci e vagy kutyus)ez alapján megkezdjük a kezelését majd ha eredményes volt,ha nem elkészül az epikrízis és a szakvélemény!Dr-J.Sz.:))))

    ReplyDelete
  6. veszna alias tavaszApril 19, 2010 at 2:36 PM

    jó kis komik mondhatom



    nekem tetszik és mindenki másra gondol ha valamit lát

    ReplyDelete
  7. Szerintem is jók a komik,humorosak....a szép képek pedig a fantáziát megindítják....

    ReplyDelete
  8. Szerintem meg a komik (másik nevükön: zürjének) Oroszország területén élő finnugor eredetű nép. Legtöbbjük a Komi Köztársaságban vagy a Permi határterületen él, de vannak komik pl. a Murmanszki területen, a Hanti–Manysi Autonóm Körzetben, és a Jamali-Nyenyec Autonóm Kerületben. Oroszországban a komikat etnikailag két csoportra, a komikra és a permjákokra osztják, valójában azonban a permjákok a komik egy csoportja.
    Ezt a bejegyzésemet természetesen csak a tényállás teljes körű tisztázása érdekében voltam kénytelen megejteni.
    netuddki

    ReplyDelete
  9. Köszönjük az alapos utánajárást,tájékoztatást.Az IQ teszt is többet mutat,ha valaki nyomon követi Netuddki milyen kiegészítésekkel bővíti ezt a blogot!

    ReplyDelete